Barion Pixel
Menu
Menu

2019-05-20

Ki készítette a ruhámat? - Fashion Revolution

fashion revolution

Sokszor sajnos tragédiák szükségesek ahhoz, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkozzunk, hogy amit teszünk, azzal kire és mire vagyunk hatással.

1134 ember halála kellett ahhoz, hogy a fast fashion problémája felszínre kerüljön. De még több mint ezer ember élete mégsem volt elég ahhoz, hogy vásárlási szokásaink és a divat világ megváltozzon. Vagy legalább elkezdjen változni.

Nézzük mi történt pontosan

2013. április 24-én Bangladesben összeomlott egy ruhagyár, 8 emeletnyi törmelék temetett maga alá 1134 embert holtan és további 2500 sérültet. Ez a szörnyű eset állította meg a világot és intette figyelemre az embereket, hogy valami nagyon nincs rendben a fogyasztási szokásokkal, a fast fashion uralta divatiparral. A Rana Plaza tragédiájára emlékezünk azóta minden év április 24-én, a Fashion Revolution, azaz a Divatforradalom Napján.

A Fashion Revolution mozgalom a 2013-as tragédia óta már 90 országban áll ki a divatipar dolgozóiért, a fenntarthatóságért és a méltányosságért. A cél, hogy minél több ember felismerje világszerte azt a tényt, hogy a divatiparban is jellemző ész nélküli fogyasztásnak súlyos ára van, és hogy az egyének felelős hozzáállásukkal igenis változtathatnak a globális képen.

A #fashionrevolution mozgalom a legegyszerűbb kérdéssel igyekszik felnyitni az emberek szemét, és ezzel felelősségteljes hozzáállásra biztat mindenkit: Ki készítette a ruhámat?

A The True Cost című dokumentumfilm a globális problémát egyáltalán nem felnagyítva, önmaga brutalitásában mutatja meg a ruhagyári dolgozók mérgező anyagokkal teli napjait, a korábbi divatvilág kifordulását önmagából. A film rendezőjét, Andrew Morgant szintén a Rana Plaza tragédiája rázta fel, és sarkallta arra, hogy utánajárjon a divatvilág hátterének, annak, hogy a mindennapi viseletünknek milyen ára van.

A Fashion Revolution magyarországi csapata 2017 óta tesz tevékenyen a fenntartható divatért, az ipar átláthatóságáért itthon. Kezdeményezésüknek köszönhetően tavaly 29 magyar tervező mutatta meg, hogy kik állnak az általuk vezetett márkák mögött, hogy megláthassuk, kik ők és milyen körülmények között dolgoznak.

Az efféle átláthatóságnak hatalmas szerepe van a változás előremozdításában, a divatipar átalakulásában, hiszen ha a fogyasztók meglátják a flitterek mögötti valóságot, egyre többen választják majd a fenntartható, magasabb minőséget képviselő márkák termékeit a tucat cuccokkal szemben.

“Te tudod, hogy amit éppen viselsz, azt ki készítette? Honnan van a farmerod, ki festette az anyagot, ki varrta össze, milyen körülmények között dolgozott, őt és a kemény munkáját mennyire becsülték meg?”

A Fashion Revolution a fenntartható divat kapcsán pont ezeket a kérdéseket teszi fel, és sarkall mindenkit, téged is, arra, hogy tudatosan vásárolj.

Fontos látnunk az összképet, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az egyéni cselekedeteink nagy hatással vannak mások életére.

Az olcsó, egy szezonra alkalmas ruhákat, többnyire lehetetlen körülmények között, csupa vegyszerrel dolgozó nők, férfiak és sokszor gyerekek készítenek el. A változáshoz nagy reform kell, de ha már 1-1 új ruhadarabnál az etikus divat mellett tesszük le a voksunkat, elkezdődhet a változás.

#fashionrevolution #whomademyclothes #imadeyourclothes

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down