Barion Pixel
Menu
Menu

2019-06-12

Májusi femhíradó

Májusi femhíradó

A Redyvel együtt fontosnak tartjuk, hogy képben legyünk a legújabb, nőket érintő ügyeket, kérdéseket, vitákat illetően. Márpedig azért, hogy tudatosítsuk, merre halad (avagy nem halad) a világ, hangosítsuk fel azokat az ügyeket és nézőpontokat, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mi is beszélgessünk, vitázzunk ezekről. Minden hónapban jelentkezünk a femhíradóval, amiből a legújabb kiadást az elmúlt pár hét híreiből olvashatjátok. Jó olvasást és kellemes képbe kerülést!

Kanada nemzeti tragédiája

2016-ban elindult egy kutatás Kanadában, amely annak akart a végére járni, hogy elmúlt évtizedekben miért tűnt el vagy lett gyilkosság áldozata négyezer őslakos nő és lány az országban. Rettentően ijesztő ugyanis a tény, hogy míg csupán az őslakos nők a kanadai lakosság mintegy 4 százalékát teszik ki, a hivatalos adatok szerint 16 százalékukkal gyilkosság végez. A kutatás arra derített fényt, hogy a korábbi évtizedek szisztematikusan elnyomó, rasszista szakpolitikájának köszönhető legnagyobb részt ez a jelenség. A bennszülött gyerekeket az 1800-as évektől kezdve szegregálták és bentlakásos iskolába küldték, ahol mindennapos volt a kegyetlen bánásmód, fizikai és szexuális abúzus, az anyanyelv használatának tilalma vagy az alultápláltság. Nem segített továbbá a hatvanas években bevezetett irányított adaptáció intézménye sem, ami fehér szülőkhöz rendelte a bennszülött gyerekeket, elszakítva őket családjuktól, kultúrájuktól. A jelentés ajánlásokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mivel lehet javítani a jelenlegi a helyzeten.

Forrás: Euronews

Dél-Afrika fifti-fiftiben, Európai Parlament: egy híján 40%

A Dél-Afrikai állam történetében először alakul olyan kormány, melynek felét női miniszterek teszik ki, pedig csökkentették is a miniszterek számát 36-ról 28-ra. Az alakuló kormányt, és annál is inkább az elnököt, Cyril Ramaphosát így is rengeteg kritika éri, főleg amiatt, mert félő, hogy a korábbi visszaélések, korrupciós ügyek nem lesznek megfelelően kezelve, hiszen számos korrumpálódott politikust hívott vissza kormányozni. Az Európai Parlamenti választások is nemrég zajlottak le, aminek során szintén rekorder eredmény született: 751 képviselőből 286 lesz nő.

Forrás: BBC, 444

Többezren a magassarkúak ellen

Pontosabban az ellen, hogy ne kelljen kötelezően hordani őket a munkahelyen. Ugyanis Japánban elég nagy munkáltatói elvárás a nőkkel szemben, hogy magassarkúban jelenjenek meg dolgozni. Yumi Ishikawa ezt megelégelte, mikor főnöke ezt kötelezőnek rendelte el számára, petíciót indított, amit már több, mint 19 ezren írtak alá, és Japánon kívülről is elég sok támogatója van már.

Forrás: BBC

370 millió dollár

Ennyi a nemek közötti bérrés a FIFA Világbajnokságon a nők kárára. Az idei rendezvény már javában zajlik, és az utóbbi években hiába lett egyre népszerűbb és nézettebb a női foci, ezt a növekedést a pénzdíjak még nem követték le. Még úgy is, hogy 2018-ban a FIFA bejelentette, hogy duplázza a nőknek szánt pénznyeremények összegét 15-ről 30 millió dollárra, de ez így is pont 370 millióval kevesebb a férfi foci világbajnokság 400 milliós összdíjazásához képest. Tavaly csak a nyertes francia férfi focicsapat 38 milliót vihetett haza, ami 8 millióval több, mint amennyit szétosztanak majd a teljes női foci VB alatt.

Forrás: Forbes

Mentális matematika mester a 10 éves szegedi lány

Jól hallottad! A mentális matematika gyakorlói fejben hajtanak végre bonyolult matematikai műveleteket, mint például köbgyökvonás, valutaváltás, húszjegyű szám összeszorzása húszjegyűvel. Annyira fejben, hogy még papírt és ceruzát sem használhatnak hozzá. A magyar tehetség pedig nem más, mint Szin Jázmin, aki volt, hogy 19 évesekkel versenyzett egy kategóriában, amire mindössze három hónapot készült, és aminek az egyik számban ért el kiemelkedő eredményt.

Forrás: Délmagyar

Ennyi volt a májusi femhíradó (ez sem volt semmi, huh?), találkozunk júliusban a legérdekesebb júniusi hírekkel! A beszélgetéshez tudsz csatlakozni a Facebook kommentszekciójában?‍?, illetve Instán is ?, és persze a hírlevelünkben ?.

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down