A Redyvel együtt fontosnak tartjuk, hogy képben legyünk a legújabb, nőket érintő ügyeket, kérdéseket, vitákat illetően. Márpedig azért, hogy tudatosítsuk, merre halad (avagy nem halad) a világ, hangosítsuk fel azokat az ügyeket és nézőpontokat, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mi is beszélgessünk, vitázzunk ezekről. Minden hónapban jelentkezni fogunk a femme híradóval, amiből ez a kiadás a júniusi híreket foglalja össze. Jó olvasást és kellemes képbe kerülést!

👏👏👏

Először is szívből gratulálunk az amerikai női focicsapatnak a VB győzelemhez! Sok hír van ekörül, főleg a a pénzdíjazás kapcsán, ezekbe most nem megyünk bele, mert múlt hónapban írtunk erről többet. 

Ha kedvet kaptál, itt tudsz erről bővebben olvasni: 

https://www.nytimes.com/2019/07/08/opinion/world-cup-2019-trump.html

Gázos ügyek

Miért eresztünk több gázt közvetlenül a menstruáció előtt és közben? Erre volt kíváncsi egy újságíró, és hogy erről többet megtudjon, több orvossal is konzultált. A válasz a progeszteron hormonnál keresendő. 

A válasz – nagyon leegyszerűsítve – azzal kapcsolatos, hogy amíg testünk a terhességre készül fel a ciklus folyamán, a progeszteron hormont hívja hozzá segítségül, ami azt támogatja, hogy “bent maradjanak a dolgok”. Azonban ha nem következik be terhesség, akkor ez a szelep megszűnik, és “jönnek ki a dolgok” – ehhez kapcsolódik a hasmenés, és a gázok nagyobb mennyisége is. 

Forrás: https://hellogiggles.com/lifestyle/gas-period/

Macskás nőnek lenni igenis menő

Kezdjük ott, hogy a macskák klasszak: segítenek enyhíteni a magányt, mert a nyugtató oxitocin hormon felszabadulását idézik elő. A macskás nő egy régi sztereotípia, ami egészen a középkori boszorkányságig vezethető vissza, majd a viktoriánus időkben a dilis vénlányokkal kezdték azonosítani őket. Így alakult ki a gyermektelen, egyedülálló (=ketyós) nő képe, aki macskákkal veszi körbe magát, és ez az alak máig megjelenik filmekben és más történetekben. Ezt a sztereotípiát szeretné felülírni a Girls and Their Cats kezdeményezés, amely napjaink cicás nőiről-lányairól készült portrékkal mutatja meg, milyenek a mai macskás nők.

Van értelme: a nemi egyenlőtlenséget célpontba vevő intézkedések javítják a családok egészségét

Olyan tényezők, mint a tandíjmentes általános iskola, a fizetett szülési szabadság, vagy a döntéshozásban való részvétel mind javítják a nők és a gyermekek egészségét. A kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a társadalmi nemi egyenlőséget célzó intézkedéseknek az egyén egészségére. Ebből határozottan úgy tűnik, hogy a nemi normák újradefiniálása pozitív hatással van a nők és a gyermekek jóllétére. 

Remény a méhnyakrák felszámolására

A HPV elleni oltások körülbelül 10 éve jelentek meg, és most publikáltak egy jelentősebb kutatást ennek kapcsán. A kutatást 14 országban végezték, és azt találták, hogy a 15-19 év közöttieknél 83%-kal kevesebb HPV esetet regisztráltak, a 20-24 évesek között pedig 66%-kal kevesebbet. Ez reményt ad arra, hogy pár évtizeden belül teljesen eltűnhet a vírus.  

Forrás: https://www.bbc.com/news/health-48758730

Debütált az első leszbikus pár az amerikai My Little Pony-ban

Az idei Pride hónap alkalmából az alkotók úgy döntöttek, hogy ideje bemutatni az első azonosnemű párt a My Little Pony sorozatban, a sokszínűség és a reprezentáció jegyében. Így ismerhették meg a nézők Aunt Holiday and Auntie Lofty kapcsolatát. Az ominózus epizód címe, ha rákeresnétek: My Little Pony: Friendship Is Magic

Forrás: https://comicbook.com/tv-shows/2019/06/13/my-little-pony-lebaian-couple-aunt-holiday-auntie-lofty-scootaloo/

 

Ez volt a júniusi femme híradó (wow, nyár van), találkozunk augusztusban a legfontosabb júliusi hírekkel! A beszélgetéshez tudsz csatlakozni a Facebookos kommentszekcióban, Instán🤳 és persze a hírlevelünkben💌.