Barion Pixel
Menu
Menu

2019-08-13

Menzesz fun facts #2

this is redy blog fun facts

Cikkünk első részében már mutattunk pár izzi dolgot a menzesszel kapcsolatban, most pedig jön a folytatás!

#6 Megvan mindened születéskor

Nagyon érdekes, és kicsit fura is elképzelni, hogy egy újszülött kislánynak megvannak az egész életére elegendő petéi születésekor. Ez több millió petét jelent, ami pedig sokkal több, mint amire szükséged lehet az első menstruációtól a menopauzáig.

#7 A testsúlyod is fontos

Túlsúlyosnak vagy épp túl soványnak lenni a menstruáció szempontjából sem mindegy. Ugyanis a tested zsírsejtjei kicsi víztározókként működnek a hormonok számára, szóval ha ezekből túl sok vagy túl kevés van, akkor felborul az egyensúlyuk. Ugyanúgy hatással van a stressz és az alkoholfogyasztás is erre, persze mindegyiknél az extrém mértékre kell gondolni.

#8 Másképp működik az agyad

Na nem nagy mértékben, de kutatások által kimutathatóan másként működik az agyad menzesz alatt. A kognitív funkciókra és a figyelemért felelős központra hatással van a menstruációs fájdalom, ezért fordulhat elő ilyenkor dekoncentráció.

#9 Havi vérzés és terhesség

Van egy általános tévhit, miszerint menzesz alatt nem eshetsz teherbe. Hát ez azért nem ilyen pofonegyszerű dolog. Nyilván csekély rá az esély és egyáltalán nem jellemző, ezért is gondoljuk ezt a teljes igazságnak, pedig megtörténhet. Menstruáció alatt teherbe esni főként azoknak van esélye, akiknek nagyon rövid a ciklusuk, és mivel a spermák 5-6 napot is képesek túlélni megfelelő a testben környezetben, így menstruáció után, már a következő peteéréskor lehetnek jókor jó helyen.

#10 Megváltozhat a hangod

Egészen fura elképzelni, de a hüvely és a gége sejtjei sokban hasonlítanak, például vannak hasonló hormon-receptoraik is. Egy 2011-es kutatás során azt vizsgálták, hogy van-e felismerhető hangváltozás menstruáció alatt. Nőknek a ciklusuk különböző fázisaiban kellett elszámolniuk 1-5-ig, a hangjukat pedig férfiak hallgatták. A férfiak 35%-a tudta a hölgyek hangjából megállapítani, hogy mikor menstruálnak.

#11 Az évszakok is fontosak

Az extrém hideg vagy meleg időjárás enyhe agressziót vagy depressziót válthat ki, ami már önmagában elég ahhoz, hogy felboruljon kicsit a ciklusod.

A hosszú téli hónapokban fájdalmasabb lehet, és több ideig tarthat a menzeszed, vagy épp késhet is a télen jellemző vashiány és egy kis felfázás miatt. A nyári forróságban szintén előfordulhat, hogy felborul kicsit a szervezeted működése, később jön meg a vérzésed és így hosszabbá válik pár nappal a ciklusod.

#12 Írásban a menstruációs hisztiről

A X. századból származik olyan feljegyzés az ismeretlen szerzőjű Szuda-lexikonban, amiben a még korábbi, IV. századbeli híres matematikusnőkről, Hüpatiáról írnak. Az írás szerint a tudósnő egy nem kívánatos csodálójához hozzávágta használt menstruációs kendőjét. Hát, biztos megvolt rá az oka.

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down