Barion Pixel
Menu
Menu

2019-09-05

Megállítani a menstruációt, még több para az egyszer használatos betétekkel, és más hírek: itt az augusztusi femhíradó

Megállítani a menstruációt, még több para az egyszer használatos betétekkel, és más hírek: itt az augusztusi femhíradó

A Redyvel együtt fontosnak tartjuk, hogy képben legyünk a legújabb, nőket érintő ügyeket, kérdéseket, vitákat illetően. Márpedig azért, hogy tudatosítsuk, merre halad (avagy nem halad) a világ, hangosítsuk fel azokat az ügyeket és nézőpontokat, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mi is beszélgessünk, vitázzunk ezekről. Minden hónapban jelentkezni fogunk a femhíradóval, amiből ez a kiadás az augusztusi híreket foglalja össze. Jó olvasást és kellemes képbe kerülést!

Az amerikai gyűjtőtáborokban menstruáló bevándorló lányoknak átázik az alsóneműjük

És ennek ellenére sem biztosítanak nekik zuhanyzási lehetőséget, vagy váltóruhát, így az átázott ruhájukban kell maradniuk. A Washington által indított vizsgálat a nagyobb problémára derít fényt, hogy a gyerekeket, tinédzsereket milyen körülmények között tartja fogva az amerikai idegenrendészet (például: a WC-papírt egyszer cserélik egy nap, az ételt a földre szórják ki nekik). Washington a fentieket láva jogi lépéseket tervez tenni, amihez már 19 állam csatlakozott is. 

Forrás: People

Mindeközben néhány indiai nő megállítja a menstruációját

Míg a menstruációt a női egészség szimbólumaként látjuk, Angliában egy egészen más szemlélet ütötte fel a fejét. Ott élő indiai nők egy csoportja úgy látja, hogy a menstruáció egy megkerülhető dolog, és nem tőle függ a nők egészsége. A menstruáció nem elengedhetetlen egy egészséges, jól funkcionáló testhez, sőt, szerintük a menstruáció igenis lehet egy választás, ahogy annak elfojtása is. Ők pedig ez utóbbit - a menstruáció elnyomását választják. Ennek már vannak elérhető orvosi eszközei - spirál vagy hüvelygyűrű felhelyezése, fogamzásgátló szedése - amik segítségével elérhető, hogy a méhnyálkahártya ne váljon le. Így nincs is semmi, ami távozzon a testükből a menstruáció alatt. 

Forrás: Vice 

Menstruáció a világ körül 

A Refinery29 magazin összeállított egy fantasztikus galériát arról, hogy a világ különböző tájain nők miként menedzselik a menstruációjukat - így pedig láthatóvá válik a menstruációs szegénység is. Sajnos ma is sok helyen problémába ütközik az a puszta tény, hogy egy nő menstruál, mert nincsenek elérhető menstruációs eszközök számára. Az intimkehelytől a menstruációs szoknyán át a rongyokig mindenféle módszert látunk arra, hogyan küzdenek a nők a stigmával a mindennapokban. Must see!

Forrás és képgaléria: Refinery29

A New York-i törvény előírná, hogy a menstruációs termékeknek fel kelljen tüntetniük az összetevőket

Azután került középpontba az óvatosság, miután napvilágra került több kutatás, miszerint  bizonyos egyszer használatos pelenkák és betétek nagy arányban tartalmaznak ftalátokat és illékony szerves vegyületeket (VOC). Ezek műanyagokra jellemző vegyületek, amik az egészségre sokféle káros hatást tudnak kifejteni, főleg úgy, hogyha olyan nagy felszívóképességű területtel érintkeznek, mint a lágy részek. A VOC-kat kapcsolatba hozták már az ágykárosodás, az asztma, bizonyos rákfajták, és a reproduktív rendszer károsodásának kockázatának növekedésével. A ftalátok megtalálhatók kozmetikumokban, műanyag játékokban, és többek közt endokrin zavarokkal, bizonyos ráktípusokkal, a szív- és a szaporító szervrendszer problémáival hozták összefüggésbe. 

Forrás: EHN, New York Post

Ez volt az augusztusi femhíradó, találkozunk októberben (krézi!!) a legfontosabb szeptemberi hírekkel! A beszélgetéshez tudsz csatlakozni a Facebookos kommentszekcióban, Instán és persze a hírlevelünkben. 

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down