Barion Pixel
Menu
Menu

2019-10-08

Összefogtak a magyar nőszervezetek, újabb tudományos bullshitre derült fény, Greta Thunberget tudós faszik próbálják cikizni: itt a szeptemberi femhíradó

Összefogtak a magyar nőszervezetek, újabb tudományos bullshitre derült fény, Greta Thunberget tudós faszik próbálják cikizni: itt a szeptemberi femhíradó

A Redyvel együtt fontosnak tartjuk, hogy képben legyünk a legújabb, nőket érintő ügyeket, kérdéseket, vitákat illetően. Márpedig azért, hogy tudatosítsuk, merre halad (avagy nem halad) a világ, hangosítsuk fel azokat az ügyeket és nézőpontokat, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mi is beszélgessünk, vitázzunk ezekről. Minden hónapban jelentkezni fogunk a femhíradóval, amiből ez a kiadás az augusztusi híreket foglalja össze. Jó olvasást és kellemes képbe kerülést!

Nem elég a távoltartásról szóló törvény - közleményt adtak ki itthoni nőszervezetek

Ma tíz éve, 2009. október 1-jén lépett hatályba Magyarországon a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény. A magyar nőszervezetek (NANE, Patent, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség) kutatásaik és tapasztalataik alapján úgy látják, hogy sem a törvény maga, sem a távoltartás gyakorlata nem alkalmas arra, hogy hatékony, szakszerű védelmet nyújtson az áldozatok számára. A közleménnyel erre a tarthatatlan állapotra próbálták felhívni a figyelmet, illetve javaslatokat és intézkedéseket fogalmaztak meg benne a fennálló helyzet javítására.

Forrás: NANE Facebook

Férfi agy és női agy - egy újabb bullshit

Gina Rippon kognitív idegtudós pályája nagy részét annak szentelte, hogy eloszlassa azt a mítoszt, hogy a férfi és a női agy alapjaiban véve különbözik egymástól. Legújabb könyve is erről és még többről szól, amelynek az a címe, hogy The Gendered Brain. Kutatásai alapján úgy látja, hogy a tudomány a fennálló rend javára torzítja az eredményeket (jobbára nem is tudatosan), hogy azok azt a erősítsék (nagyon leegyszerűsítve), hogy a férfiak a karrierépítésben, a nők pedig mások gondozásában jobbak. Ezért jön kapóra az a mítosz is például, hogy a férfiak és a nők milyen jól kiegészítik egymást, hiszen ez is azt a tényt erősíti, hogy ezek eleve elrendelt szerepek és tulajdonságjegyek. Rippon azt hozza fel ellenérvéként, hogy az ilyen kutatások gyakran kevés résztvevővel folytak, továbbá szerinte az agy különböző részeinek mérése nagyon kezdetleges, ezért sokféleképpen értelmezhetők az erre irányuló mérések.

Forrás: BBC

Újabb bukó a fast fashionben

Ezúttal a Forever21 adta be a kulcsot. A Forever21 a fiatalok (tinik és fiatal húszasok) igényeit próbálta kiszolgálni elképesztően gyorsan változó, trendekre hamar reagáló portékájával, amit aztán gyorsabban is árazott le, mint bármely vetélytársa. Viszont a gyors növekedésbe beletört a bicskájuk, amin csak tovább rontott, hogy a mai fiatalok egyre fontosabbnak tartják, hogy  fenntartható módon öltözködjenek. A cég ugyanakkor nem fog megszűnni, csak “leegyszerűsítik”: 178 boltjukat zárják be csak az USA-ban.

Forrás: Fortune

Greta Thunberget 80 éves francia tudósok próbálják cikizni

Ja, nem klímakutatók vagy biológusok vagy ilyesmi. Hanem filozófusok. Jaja, filozófusok! És nem is az aktivizmusát cikizik vagy azt amit mond. Hanem azt, ahogy kinéz. Például olyanokat mondanak rá, hogy nem elég szexi, merthogy a bácsi idejében (a most 84 éves Bernard Pivot, a Goncourt Akadémia elnöke) milyen szexik voltak a svéd lányok. Michel Onfray (60) filozófus szerint olyan Greta teste, mint egy cyborgé. Pascal Bruckner (70) szerint pedig félelmetes az arca és kérkedik az autizmusával.

Az jó jel nem, ha edukált nyugat-európai férfiaktól ilyen kritikára futja? Hajrá Greta!

Forrás: The Guardian

Ez volt a szeptemberi femhíradó, találkozunk novemberben (ez már majdnem karácsony?) a legfontosabb októberi hírekkel! A beszélgetéshez tudsz csatlakozni a Facebookos kommentszekcióban?, Instán és persze a hírlevelünkben?.

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down