Barion Pixel
Meniu
Meniu

2019-03-31

Márciusi femhíradó

A Redynél fontosnak tartjuk, hogy képben legyünk a legújabb, nőket érintő ügyeket, kérdéseket, vitákat illetően. Márpedig azért, hogy tudatosítsuk, merre halad (avagy nem halad) a világ, hangosítsuk fel azokat az ügyeket és nézőpontokat, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mi is beszélgessünk, vitázzunk ezekről. Minden hónapban jelentkezünk a femhíradóval, amiből a második kiadást a márciusi hírekről olvashatjátok. Jó olvasást és kellemes képbe kerülést!

Egyáltalán nem vicces humorbomba

Rossz hírünk van a szellemes nők számára (vagyis számodra!): őket ugyanis – kevésbé vicces társaikhoz képest – ritkábban léptetik elő. A kutatás szerint a munkahelyi humor emeli a férfiak státuszát, a nőkére viszont ellentétes hatással van. Az arizonai tudósok a mélyen beágyazott sztereotípiákkal magyarázzák a jelenséget: a nőkről még mindig az az általános vélekedés, hogy az otthoni teendők miatt kevésbé tudnak a munkára fókuszálni, és kevésbé hatékonyak. Ezért a munkahelyi viccek csökkentik a nőknél észlelt hatékonyságot, szétszórtabbnak érzékelik őket. A férfiaknál a humor viszont megerősíti a megelőlegezett pozitív jegyeket: a racionalitást, a céltudatosságot.

Ami nagyon nem vicces: ez egy újabb példa arra, hogy miért kell a nőknek keményebben teljesíteni férfi társaiknál.

Az egész sztori: https://psmag.com/social-justice/workplace-humor-beneficial-for-men-detrimental-for-women 

A nők bedobták a törülközőt a Vatikánban

Lemondott a Vatikán hivatalos női magazinjának, a Nők, Egyház, Világ – csak nőkből álló – szerkesztő bizottsága. Úgy ítélték, elhatalmasodott a nyomás a szerkesztőségen, miután hírt adtak a magazinban az egyházon belüli, apácák ellen elkövetett szexuális visszaélésekről.

Az alapító, Lucetta Scaraffia nyílt levelet írt Ferenc pápának, melyben megfogalmazta, hogyan próbálták a szerkesztőséget elhallgattatni. „Amikor a szerkesztőség új vezetői megérkeztek, akkor - fogalmazzunk úgy - nehezebben tudtuk az előző igazgató alatt megszokott szabadsággal és kreativitással végezni a munkánk. Mintha a lapnak két külön lelke lett volna, az egyik ellenünk. Szerettük volna elkerülni, hogy nők nők ellen harcoljanak, ezért úgy döntöttünk, hét év után véget vetünk a kalandnak"

A havonta, mellékletként megjelenő lapot egyébként 2012-ben alapították, és a Vatikán egyetlen olyan kiadványa, amelyet kizárólag nők szerkesztettek. Megjelenése akkor úgy tűnt, hogy forduló pontot jelent az egyház női ügyekhez való hozzáállásában.

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-47704995

Ezért nem valósult meg az első női űrséta

Olyan prózai okokra kell gondolni, minthogy nem volt elegendő M-es méretű szkafander a NASA-nal. A két asztronauta, Anne McClain és Christina Koch közül így csak az utóbbi kelhetett útra, és Anne-nek át kellett adnia helyét férfi kollégájának. A március 29-i akciónak az volt a célja, hogy új akkumulátorokat telepítsenek a Nemzetközi Űrállomáson.

Az első női asztronauta egyébként az orosz Szvetlana Szavitszkaja volt, 35 évvel ezelőtt.

Eddig több, mint ötszázan voltak eddig az űrben, de csak 11%-uk volt nő.

A szkafander egyébként trükkös dolog, mert a súlytalanság hatására magasabbak leszünk – McClain például öt centit nőtt azóta, hogy elkezdte a kiképzést.

Forrás: https://www.theguardian.com/science/2019/mar/25/nasa-all-female-spacewalk-canceled-women-spacesuits

Na de kicsoda Tabitha King?

Történt ugyanis, hogy Tabitha Kingnek eszébe jutott, hogy adományozzanak 1,25 millió dollárt a New England-i Genealógiai Társaság számára férjével, Stephen Kinggel. Nem sokkal ezután megjelentek a hírek, miszerint Stephen King és felesége 1,25 millió dollárt adományozott a New England-i Genealógiai Társaság számára. Tabitha nem hagyta annyiban a dolgot, és férje Twitter profiljával válaszolt az átfogalmazásra, melyben többek közt arra is kitért, hogy feleségnek lenni nem identitás, annál is inkább viszony és státusz. Tabitha egyébként maga is sikeres és elismert szerző, ő írta a Reuben könyve című művet. Stephen King is jó sokat köszönhet neki saját sikerében – például Tabitha győzte meg, hogy első bestseller regényét, a Carrie-t ne dobja ki a kukába.

Forrás: https://www.newsweek.com/who-tabitha-king-stephen-king-praises-author-spouse-amid-headlines-demoting-1348112

Ennyi volt a márciusi femhíradó (eseménydús, huh?), találkozunk májusban a legfontosabb áprilisi hírekkel! A beszélgetéshez tudsz csatlakozni a Facebookon a kommentszekcióban , illetve a közösségi médián keresztül is ?, és persze a hírlevelünkben ?.

Biztos nem maradsz le, ha csatlakozol, mert minden hónapban kiküljük a legújabb femhíradó részt. Wonderful! ✨

FĂRĂ SPAM, FĂRĂ TABU

Alăturați-vă nouă! Scriem doar despre lucruri interesante, utile sau importante, fără tabuuri sau spam. Pentru abonamentul dvs. vă vom oferi un cupon 10% pe care îl veți folosi la prima achiziție.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Perioada ta
este o SUPERPUTERE.

2 munkanapon belül válaszolunk
newsletter

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Pregătit de:
Lacătinimautilizatorcrucemeniulchevron-jos