Baryon-Pixel
Menü
Menü

2019-07-10

Júniusi femhíradó

Júniusi femhíradó

A Redyvel együtt fontosnak tartjuk, hogy képben legyünk a legújabb, nőket érintő ügyeket, kérdéseket, vitákat illetően. Márpedig azért, hogy tudatosítsuk, merre halad (avagy nem halad) a világ, hangosítsuk fel azokat az ügyeket és nézőpontokat, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mi is beszélgessünk, vitázzunk ezekről. Minden hónapban jelentkezni fogunk a femme híradóval, amiből ez a kiadás a júniusi híreket foglalja össze. Jó olvasást és kellemes képbe kerülést!

???

Először is szívből gratulálunk az amerikai női focicsapatnak a VB győzelemhez! Sok hír van ekörül, főleg a a pénzdíjazás kapcsán, ezekbe most nem megyünk bele, mert múlt hónapban írtunk erről többet.

Először is szívből gratulálunk az amerikai női focicsapatnak a VB győzelemhez!

Ha kedvet kaptál, itt tudsz erről bővebben olvasni:

https://www.nytimes.com/2019/07/08/opinion/world-cup-2019-trump.html

Gázos ügyek

Miért eresztünk több gázt közvetlenül a menstruáció előtt és közben? Erre volt kíváncsi egy újságíró, és hogy erről többet megtudjon, több orvossal is konzultált. A válasz a progeszteron hormonnál keresendő.

Miért eresztünk több gázt közvetlenül a menstruáció előtt és közben? A válasz a progeszteron hormonnál keresendő.

Miért eresztünk több gázt közvetlenül a menstruáció előtt és közben? A válasz a progeszteron hormonnál keresendő.

A válasz – nagyon leegyszerűsítve – azzal kapcsolatos, hogy amíg testünk a terhességre készül fel a ciklus folyamán, a progeszteron hormont hívja hozzá segítségül, ami azt támogatja, hogy “bent maradjanak a dolgok”. Azonban ha nem következik be terhesség, akkor ez a szelep megszűnik, és “jönnek ki a dolgok” - ehhez kapcsolódik a hasmenés, és a gázok nagyobb mennyisége is.

Forrás: https://hellogiggles.com/lifestyle/gas-period/

Macskás nőnek lenni igenis menő

Kezdjük ott, hogy a macskák klasszak: segítenek enyhíteni a magányt, mert a nyugtató oxitocin hormon felszabadulását idézik elő. A macskás nő egy régi sztereotípia, ami egészen a középkori boszorkányságig vezethető vissza, majd a viktoriánus időkben a dilis vénlányokkal kezdték azonosítani őket. Így alakult ki a gyermektelen, egyedülálló (=ketyós) nő képe, aki macskákkal veszi körbe magát, és ez az alak máig megjelenik filmekben és más történetekben. Ezt a sztereotípiát szeretné felülírni a Girls and Their Cats kezdeményezés, amely napjaink cicás nőiről-lányairól készült portrékkal mutatja meg, milyenek a mai macskás nők.

Forrás: https://www.stylist.co.uk/life/girls-and-their-cats-instagram-and-book-celebrates-crazy-cat-ladies/

Van értelme: a nemi egyenlőtlenséget célpontba vevő intézkedések javítják a családok egészségét

Olyan tényezők, mint a tandíjmentes általános iskola, a fizetett szülési szabadság, vagy a döntéshozásban való részvétel mind javítják a nők és a gyermekek egészségét. A kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a társadalmi nemi egyenlőséget célzó intézkedéseknek az egyén egészségére. Ebből határozottan úgy tűnik, hogy a nemi normák újradefiniálása pozitív hatással van a nők és a gyermekek jóllétére.

Forrás: https://www.futurity.org/gender-inequality-policies-family-health-2099772/

Remény a méhnyakrák felszámolására

A HPV elleni oltások körülbelül 10 éve jelentek meg, és most publikáltak egy jelentősebb kutatást ennek kapcsán. A kutatást 14 országban végezték, és azt találták, hogy a 15-19 év közöttieknél 83%-kal kevesebb HPV esetet regisztráltak, a 20-24 évesek között pedig 66%-kal kevesebbet. Ez reményt ad arra, hogy pár évtizeden belül teljesen eltűnhet a vírus.

Forrás: https://www.bbc.com/news/health-48758730

Debütált az első leszbikus pár az amerikai My Little Pony-ban

Az idei Pride hónap alkalmából az alkotók úgy döntöttek, hogy ideje bemutatni az első azonosnemű párt a My Little Pony sorozatban, a sokszínűség és a reprezentáció jegyében. Így ismerhették meg a nézők Aunt Holiday and Auntie Lofty kapcsolatát. Az ominózus epizód címe, ha rákeresnétek: My Little Pony: Friendship Is Magic

Az idei Pride hónap alkalmából az alkotók úgy döntöttek, hogy ideje bemutatni az első azonosnemű párt a My Little Pony sorozatban

Forrás: https://comicbook.com/tv-shows/2019/06/13/my-little-pony-lebaian-couple-aunt-holiday-auntie-lofty-scootaloo/

Ez volt a júniusi femme híradó (wow, nyár van), találkozunk augusztusban a legfontosabb júliusi hírekkel! A beszélgetéshez tudsz csatlakozni a Facebookos kommentszekcióban, Instán? és persze a hírlevelünkben?. 

KEIN SPAM, KEIN TABU

Schließen Sie sich uns an! Wir schreiben nur über spannende, nützliche oder wichtige Dinge, ohne Tabus oder Spam. Für Ihr Abonnement erhalten Sie von uns einen 10%-Gutschein, den Sie bei Ihrem ersten Einkauf einlösen können.

*“ zeigt erforderliche Felder an

Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.

Deine Periode
ist eine SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
Newsletter

*“ zeigt erforderliche Felder an

Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.
© 2024 this is Redy
Vorbereitet von:
sperrenHerzBenutzerkreuzenSpeisekarteChevron-Down