Barion Pixel
Meniu
Meniu

2022-11-30

Adakozz velünk! Gyűjtés a menstruációs szegénységben élőknek

Menstruációs gyűjtés

A Redynél a kezdetektől elhivatottak vagyunk, hogy nyíltan beszéljünk menstruációról és ledöntsük az azt övező tabukat és stigmákat, ezért boldogan társultunk a The Body Shop karácsonyi menstruációs kampányához. November és december folyamán érdekes menstruációs tényeket és infókat olvashattok a Body Shop és a Redy social oldalain, emellett pedig pénz- és tárgyadományokat is gyűjtünk a menstruációs szegénységben élő nőknek és a Budapest Bike Maffia és a BMSZKI közös nőgyógyászati rendelőjének.

A kampányról feltett kérdéseinkre most a Body Shop válaszol.

Kozmetikai cégként hogyan jött nektek az ötlet, hogy egy olyan tabu témával foglalkozzatok, mint a menstruáció?

A feminista vagy épp tabudöntögető témáktól eddig sem ijedtünk meg, a The Body Shop esetében az aktivizmus a márka DNS-ébe van kódolva. Itt Magyarországon is foglalkoztunk már korábban is a menstruáció témájával, volt ehhez kapcsolódó aktivitásunk. Például gyűjtöttünk már menstruációs higiéniai termékeket rászoruló nőknek és lányoknak, de többször beszéltünk már az endometriózisról és a menstruáció alatti öngondoskodásról is.

Miért tartottátok fontosnak, hogy a kampány középpontjába a menstruációs szégyen és a menstruációs szegénység kerüljenek?

Szerettünk volna egy olyan ügy mellé állni, amire egyébként sajnos kevés hangsúly kerül. A menstruációs szegénység a mai modern világban is rengeteg nőt és lányt érint. A szégyen pedig az egyik oka annak, hogy kevés kutatás irányul a menstruációs szegénységre, és hogy rejtve marad társadalmi szinten a probléma. Pedig a mai napig lányok hiányoznak az iskolából, mert nincs pénzük a higiéniai termékekre. A megfelelő eszközök és higiéniai körülmények hiánya pedig akár komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat.

A karácsonyi időszakban általában nagyobb a hajlandóság arra, hogy másokon segítsünk, ezt mindenképp szerettük volna kihasználni. Az pedig, hogy ez a kampány nem kifejezetten egy "tipikusabb" karácsonyi adományozás, lehetőséget ad arra, hogy kitűnjön a zajból és több emberhez elérjen.

Mi a kampány célja, mit szeretnétek elérni?

A kampánynak kettős célja van. Az egyik, hogy a Budapest Bike Maffiával és veletek együtt közvetlenül segíthessünk azokon, akiket a menstruációs szegénység érint. Ha ez nem is jelent  tartós változást az életkörülményeikben (ez a feladat talán nem is feltétlenül a miénk), de ha csak néhány hónapban meg tudjuk könnyíteni az életüket, az már szerintünk szuper eredmény.

A másik dolog, amit szeretnénk, ha az emberek úgy kezelnék a menstruációt, amilyen: egy természetes dologként. Nem olyasvalaminek, amiről suttogva lehet csak beszélni, és takargatni kell. A menstruációt övező stigma visszatart minket - nem csak a menstruálókat - az egész társadalmat. Hogy ledöntsük a tabukat, mernünk kell beszélni róla.

Persze tudjuk, hogy egyéni szinten nem feltétlenül könnyű túllendülni ezen, és lehet, hogy nem megy egyik napról a másikra, de az a célunk, hogy erőt adjunk a közösségünkkel és a kampánnyal azoknak, akik eddig ódzkodtak attól, hogy beszéljenek róla. 

Ha csak néhány lány nem pirul többé bele és nem érzi szégyellnivalónak, ha az iskolai mosdóban hangosan csörög a betétje vagy azt, hogy tampont kell kérnie, már volt értelme.

Miért a Budapest Bike Maffia akcióját választottátok támogatásra? Miért fontos szerintetek a munka, amit végeznek?

A Budapest Bike Maffia munkáját már többen régóta ismertük vagy támogattuk egyéni szinten a cégen belül, és persze megerősített minket az is, hogy ti is ajánlottátok őket, mint potenciális partnert. Mikor megtudtuk, hogy a BMSZKI-vel hajléktalan és rászoruló nők számára létrehozott nőgyógyászati rendelőt hoztak létre, azonnal tudtuk, hogy őket szeretnénk bevonni ebbe a kampányba. Igazán hiánypótló munkát végeznek, és mindig nagyszerű projektjeik vannak!

Cégként is hozzájárultok a menstruáció körüli tabuk ledöntéséhez. Miért döntöttetek úgy, hogy bevezetitek a The Body Shopnál a menstruációs szabadságot?

Azt valljuk, hogy egy ilyen kampánynál először a "saját házunk táján" is tennünk kell azért, hogy a nálunk dolgozó nők is bátran merjenek beszélni a menstruációról. És azért is, hogy érzékenyebbé tegyük dologzóinkat azok iránt, akiknek az életét hónapról hónapra jelentősen megnehezíti a menstruációval járó erős fájdalom. Hiszen azt egyébként tudnunk kell: a fájdalmas menstruáció nem normális.

Hogyan lehet csatlakozni a kampányhoz?

A menstruációs szegénységgel érintetteket egyrészt a kampánytermékek (póló, kitűző, neszesszer, táska) megvásárlásával tudják támogatni az emberek. 2022 november és december során az ezekből befolyt összeg 100%-át a Budapest Bike Maffiának adományozzuk, akik vállalják, hogy az összegből egészségügyi és higiéniai termékeket vásárolnak, és azokat eljuttatják a szociális intézményekben élő rászoruló nőknek.

Másrészt december 2-4. között gyűjtést szervezünk minden üzletünkben, ahová menstruációs higiéniai termékeket várunk (betét, tampon, nedves törlőkendő), ezeket szintén a BBM fogja eljuttatni a rászorulóknak.

Természetesen hatalmas segítség az is, ha akár a közösségi médiában segít valaki terjeszteni a kampány üzenetét (#havinembaj) vagy csak beszél róla ismerőseinek, barátainak.

Ha valaki a kampányon kívül, vagy azután is szeretne tenni a menstruációs szégyen és a menstruációs szegénység felszámolásáért, mit tehet?

Tegyen fogadalmat arra, hogy többé nem kezeli tabuként a menstruációt és beszéljen nyíltan a témáról. Akár csak olyan apróságban is megnyilvánulhat ez, hogy nevén nevezi és elhagyja az olyan kifejezéseket, mint pl. az "azokon a nehéz napokon" , "Mikulás" vagy a "havibaj". Minél többen és többet beszélünk természetességgel a menstruációról, annál kevésbé számít majd tabunak. 

A tabuk ledöntése egyébként nagyban elősegítené azt is, hogy a menstruációs szegénységgel érintettek is bátorságot merítsenek ahhoz, hogy beszéljenek problémáikról és segítséget merjenek kérni. 

Kifejezetten olyan szervezetről nincs tudomásunk, amely kiemelten foglalkozna a menstruációs szegénységgel érintettek támogatásával. Milyen fantasztikus volna pedig! De a Budapest Bike Maffia most és a kampány után is biztosan szívesen segít, ha esetleg valaki adományozni szeretne ilyen célra. Illetve vannak más szervezetek is, akiknél lehet érdeklődni - mint pl. a Vörös Kereszt, Oltalom Egyesület. 

Mindannyian tagjai vagyunk mikroközösségeknek - akár az iskolában, akár a munkahelyen - ahol ha csak egyvalaki is kicsit hangosabb a menstruációt illetően, abból fantasztikus dolgok is kisülhetnek. Például valaki felveti a munkahelyén, hogy vezessék be a menstruációs szabadságot, vagy valaki a diákönkormányzatban azt, hogy legyenek az iskolában kihelyezett ingyenes menstruációs termékek. Lokálisan nagyon is sokat tudunk tenni egyéni szinten is!

Csatlakozz hozzánk te is, beszéljünk nyíltan a menstruációról, ne adjunk teret a stigmáknak és a szégyennek, és segítsünk együtt a rászoruló lányoknak és nőknek! Minden a kampány alatt és utána adományozott forint és minden leadott tampon és betét hozzájárul, hogy legalább egy kicsivel jobb világban éljünk!

FĂRĂ SPAM, FĂRĂ TABU

Alăturați-vă nouă! Scriem doar despre lucruri interesante, utile sau importante, fără tabuuri sau spam. Pentru abonamentul dvs. vă vom oferi un cupon 10% pe care îl veți folosi la prima achiziție.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Perioada ta
este o SUPERPUTERE.

2 munkanapon belül válaszolunk
newsletter

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Pregătit de:
Lacătinimautilizatorcrucemeniulchevron-jos