Barion Pixel
Menu
Menu

2022-11-30

Adakozz velünk! Gyűjtés a menstruációs szegénységben élőknek

Menstruációs gyűjtés

A Redynél a kezdetektől elhivatottak vagyunk, hogy nyíltan beszéljünk menstruációról és ledöntsük az azt övező tabukat és stigmákat, ezért boldogan társultunk a The Body Shop karácsonyi menstruációs kampányához. November és december folyamán érdekes menstruációs tényeket és infókat olvashattok a Body Shop és a Redy social oldalain, emellett pedig pénz- és tárgyadományokat is gyűjtünk a menstruációs szegénységben élő nőknek és a Budapest Bike Maffia és a BMSZKI közös nőgyógyászati rendelőjének.

A kampányról feltett kérdéseinkre most a Body Shop válaszol.

Kozmetikai cégként hogyan jött nektek az ötlet, hogy egy olyan tabu témával foglalkozzatok, mint a menstruáció?

A feminista vagy épp tabudöntögető témáktól eddig sem ijedtünk meg, a The Body Shop esetében az aktivizmus a márka DNS-ébe van kódolva. Itt Magyarországon is foglalkoztunk már korábban is a menstruáció témájával, volt ehhez kapcsolódó aktivitásunk. Például gyűjtöttünk már menstruációs higiéniai termékeket rászoruló nőknek és lányoknak, de többször beszéltünk már az endometriózisról és a menstruáció alatti öngondoskodásról is.

Miért tartottátok fontosnak, hogy a kampány középpontjába a menstruációs szégyen és a menstruációs szegénység kerüljenek?

Szerettünk volna egy olyan ügy mellé állni, amire egyébként sajnos kevés hangsúly kerül. A menstruációs szegénység a mai modern világban is rengeteg nőt és lányt érint. A szégyen pedig az egyik oka annak, hogy kevés kutatás irányul a menstruációs szegénységre, és hogy rejtve marad társadalmi szinten a probléma. Pedig a mai napig lányok hiányoznak az iskolából, mert nincs pénzük a higiéniai termékekre. A megfelelő eszközök és higiéniai körülmények hiánya pedig akár komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat.

A karácsonyi időszakban általában nagyobb a hajlandóság arra, hogy másokon segítsünk, ezt mindenképp szerettük volna kihasználni. Az pedig, hogy ez a kampány nem kifejezetten egy "tipikusabb" karácsonyi adományozás, lehetőséget ad arra, hogy kitűnjön a zajból és több emberhez elérjen.

Mi a kampány célja, mit szeretnétek elérni?

A kampánynak kettős célja van. Az egyik, hogy a Budapest Bike Maffiával és veletek együtt közvetlenül segíthessünk azokon, akiket a menstruációs szegénység érint. Ha ez nem is jelent  tartós változást az életkörülményeikben (ez a feladat talán nem is feltétlenül a miénk), de ha csak néhány hónapban meg tudjuk könnyíteni az életüket, az már szerintünk szuper eredmény.

A másik dolog, amit szeretnénk, ha az emberek úgy kezelnék a menstruációt, amilyen: egy természetes dologként. Nem olyasvalaminek, amiről suttogva lehet csak beszélni, és takargatni kell. A menstruációt övező stigma visszatart minket - nem csak a menstruálókat - az egész társadalmat. Hogy ledöntsük a tabukat, mernünk kell beszélni róla.

Persze tudjuk, hogy egyéni szinten nem feltétlenül könnyű túllendülni ezen, és lehet, hogy nem megy egyik napról a másikra, de az a célunk, hogy erőt adjunk a közösségünkkel és a kampánnyal azoknak, akik eddig ódzkodtak attól, hogy beszéljenek róla. 

Ha csak néhány lány nem pirul többé bele és nem érzi szégyellnivalónak, ha az iskolai mosdóban hangosan csörög a betétje vagy azt, hogy tampont kell kérnie, már volt értelme.

Miért a Budapest Bike Maffia akcióját választottátok támogatásra? Miért fontos szerintetek a munka, amit végeznek?

A Budapest Bike Maffia munkáját már többen régóta ismertük vagy támogattuk egyéni szinten a cégen belül, és persze megerősített minket az is, hogy ti is ajánlottátok őket, mint potenciális partnert. Mikor megtudtuk, hogy a BMSZKI-vel hajléktalan és rászoruló nők számára létrehozott nőgyógyászati rendelőt hoztak létre, azonnal tudtuk, hogy őket szeretnénk bevonni ebbe a kampányba. Igazán hiánypótló munkát végeznek, és mindig nagyszerű projektjeik vannak!

Cégként is hozzájárultok a menstruáció körüli tabuk ledöntéséhez. Miért döntöttetek úgy, hogy bevezetitek a The Body Shopnál a menstruációs szabadságot?

Azt valljuk, hogy egy ilyen kampánynál először a "saját házunk táján" is tennünk kell azért, hogy a nálunk dolgozó nők is bátran merjenek beszélni a menstruációról. És azért is, hogy érzékenyebbé tegyük dologzóinkat azok iránt, akiknek az életét hónapról hónapra jelentősen megnehezíti a menstruációval járó erős fájdalom. Hiszen azt egyébként tudnunk kell: a fájdalmas menstruáció nem normális.

Hogyan lehet csatlakozni a kampányhoz?

A menstruációs szegénységgel érintetteket egyrészt a kampánytermékek (póló, kitűző, neszesszer, táska) megvásárlásával tudják támogatni az emberek. 2022 november és december során az ezekből befolyt összeg 100%-át a Budapest Bike Maffiának adományozzuk, akik vállalják, hogy az összegből egészségügyi és higiéniai termékeket vásárolnak, és azokat eljuttatják a szociális intézményekben élő rászoruló nőknek.

Másrészt december 2-4. között gyűjtést szervezünk minden üzletünkben, ahová menstruációs higiéniai termékeket várunk (betét, tampon, nedves törlőkendő), ezeket szintén a BBM fogja eljuttatni a rászorulóknak.

Természetesen hatalmas segítség az is, ha akár a közösségi médiában segít valaki terjeszteni a kampány üzenetét (#havinembaj) vagy csak beszél róla ismerőseinek, barátainak.

Ha valaki a kampányon kívül, vagy azután is szeretne tenni a menstruációs szégyen és a menstruációs szegénység felszámolásáért, mit tehet?

Tegyen fogadalmat arra, hogy többé nem kezeli tabuként a menstruációt és beszéljen nyíltan a témáról. Akár csak olyan apróságban is megnyilvánulhat ez, hogy nevén nevezi és elhagyja az olyan kifejezéseket, mint pl. az "azokon a nehéz napokon" , "Mikulás" vagy a "havibaj". Minél többen és többet beszélünk természetességgel a menstruációról, annál kevésbé számít majd tabunak. 

A tabuk ledöntése egyébként nagyban elősegítené azt is, hogy a menstruációs szegénységgel érintettek is bátorságot merítsenek ahhoz, hogy beszéljenek problémáikról és segítséget merjenek kérni. 

Kifejezetten olyan szervezetről nincs tudomásunk, amely kiemelten foglalkozna a menstruációs szegénységgel érintettek támogatásával. Milyen fantasztikus volna pedig! De a Budapest Bike Maffia most és a kampány után is biztosan szívesen segít, ha esetleg valaki adományozni szeretne ilyen célra. Illetve vannak más szervezetek is, akiknél lehet érdeklődni - mint pl. a Vörös Kereszt, Oltalom Egyesület. 

Mindannyian tagjai vagyunk mikroközösségeknek - akár az iskolában, akár a munkahelyen - ahol ha csak egyvalaki is kicsit hangosabb a menstruációt illetően, abból fantasztikus dolgok is kisülhetnek. Például valaki felveti a munkahelyén, hogy vezessék be a menstruációs szabadságot, vagy valaki a diákönkormányzatban azt, hogy legyenek az iskolában kihelyezett ingyenes menstruációs termékek. Lokálisan nagyon is sokat tudunk tenni egyéni szinten is!

Csatlakozz hozzánk te is, beszéljünk nyíltan a menstruációról, ne adjunk teret a stigmáknak és a szégyennek, és segítsünk együtt a rászoruló lányoknak és nőknek! Minden a kampány alatt és utána adományozott forint és minden leadott tampon és betét hozzájárul, hogy legalább egy kicsivel jobb világban éljünk!

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down