Baryon Pixel
Ponuka
Ponuka

2019-07-16

War on Period Pain: kiállítás beszámoló

War on Period Pain: kiállítás beszámoló

Nem is olyan rég instastoryztunk egy kiállításmegnyitóról, amelynek témája a menstruációs fájdalom volt. Most beavatunk abba, amit láttunk, és milyen részleteket tudtunk meg az alkotóktól. 

A kiállítás apropóját Kormos Anna Zsófia doktori projektje adja, amelynek koncepciója egy hordható okoseszköz, amely a menstruációs fájdalmat átélőknek nyújt majd segítséget. A kiállítás értelmezhető úgy, mint ennek az ötletnek a “háttérkutatása”, hiszen a menstruációs fájdalom áll középpontban különböző megközelítésekben. 

  • Egyfelől jelen van a tudomány a különböző antropológiai, szociológiai megközelítések által, ezek jelennek meg a feliratokban, szövegekben. Például a menstruáció funkciója a különböző ősi/törzsi kultúrákban, a tabusítás kialakulása vagy a Holddal való összehangoltságának jelentősége.
  • Egyúttal pedig a témára való művészeti reflexiókat is találunk: a videós munkák, amelyekben közös, hogy valamilyen úton-módon a fájdalom érzékeltetésére törekednek. Ahogy például a különböző vizuális ingerek, vágási módok érzékszervi válaszokat váltanak ki (pl.: villanások) olyanok számára is, akik nem feltétlenül élnek át menstruációs fájdalmat. A szövegek pedig olyan grafikai/képi kontextusban voltak elhelyezve, hogy művészeti reflexióként is értelmezhetőek.
  • A harmadik rész egy újrahasznosított textilekből készült installáció volt, amely maga Kormos Anna Zsófia munkája. Ausztrics Andi, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy fontos szempont volt, hogy legyen valami társadalmi kapcsolódása, “hasznossága” a projektnek. Így jött létre a NEM!-mel (Nők egymásért Mozgalom) való együttműködés. Az installáció textiljeiből neszeszerek készülnek (ITT lehet őket megvásárolni), és az eladásukból befolyt összeg a menstruációs szegénység által érintett nőkhöz fog eljutni a segítségükkel. 

A NEM!-ről azt érdemes tudni, hogy főleg Budapesten aktívak, és egy olyan feminista csoport, amely a magyar nők közötti szolidaritást kívánja erősíteni. Egyik legfontosabb kezdeményezésük a különböző budapesti helyeken elhelyezett dobozok, amelyekbe menstruációs eszközöket gyűjtenek, és olyan nőknek juttatják el, akiket érint a menstruációs szegénység.

Totál felfrissítő volt egy olyan kiállítással találkozni, amelynek a menstruáció a témája, és új gondolatokra, érzetekre irányította ezzel kapcsolatban a figyelmemet. A “társadalmi kapcsolás” pedig szintén egy szuper mozzanata volt ennek - mindenkit bátorítunk, hogy szerezzen be egy ilyen menő neszeszert! (én már nagyon várom, hogy megérkezzen 🙂 

Résztvevő művészek: Bolla Szilvia, EJTECH, Karcis Gábor, Kormos Anna Zsófia, Szeleczki Rozália

Ausztrics Andrea kurátor, Pelczer Dóra kommunikációs manager

ŽIADNY SPAM, ŽIADNE TABU

Pridajte sa k nám! Píšeme len o zaujímavých, užitočných alebo dôležitých veciach, bez tabu a spamu. Za predplatné dostanete kupón 10%, ktorý môžete použiť pri prvom nákupe.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vaše obdobie
je SUPERMOC.

2 munkanapon belül válaszolunk
newsletter

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Pripravil:
zámokSrdceužívateľkrížPonukašípka nadol