Barion Pixel
Menu
Menu

2019-07-16

War on Period Pain: kiállítás beszámoló

War on Period Pain: kiállítás beszámoló

Nem is olyan rég instastoryztunk egy kiállításmegnyitóról, amelynek témája a menstruációs fájdalom volt. Most beavatunk abba, amit láttunk, és milyen részleteket tudtunk meg az alkotóktól. 

A kiállítás apropóját Kormos Anna Zsófia doktori projektje adja, amelynek koncepciója egy hordható okoseszköz, amely a menstruációs fájdalmat átélőknek nyújt majd segítséget. A kiállítás értelmezhető úgy, mint ennek az ötletnek a “háttérkutatása”, hiszen a menstruációs fájdalom áll középpontban különböző megközelítésekben. 

  • Egyfelől jelen van a tudomány a különböző antropológiai, szociológiai megközelítések által, ezek jelennek meg a feliratokban, szövegekben. Például a menstruáció funkciója a különböző ősi/törzsi kultúrákban, a tabusítás kialakulása vagy a Holddal való összehangoltságának jelentősége.
  • Egyúttal pedig a témára való művészeti reflexiókat is találunk: a videós munkák, amelyekben közös, hogy valamilyen úton-módon a fájdalom érzékeltetésére törekednek. Ahogy például a különböző vizuális ingerek, vágási módok érzékszervi válaszokat váltanak ki (pl.: villanások) olyanok számára is, akik nem feltétlenül élnek át menstruációs fájdalmat. A szövegek pedig olyan grafikai/képi kontextusban voltak elhelyezve, hogy művészeti reflexióként is értelmezhetőek.
  • A harmadik rész egy újrahasznosított textilekből készült installáció volt, amely maga Kormos Anna Zsófia munkája. Ausztrics Andi, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy fontos szempont volt, hogy legyen valami társadalmi kapcsolódása, “hasznossága” a projektnek. Így jött létre a NEM!-mel (Nők egymásért Mozgalom) való együttműködés. Az installáció textiljeiből neszeszerek készülnek (ITT lehet őket megvásárolni), és az eladásukból befolyt összeg a menstruációs szegénység által érintett nőkhöz fog eljutni a segítségükkel. 

A NEM!-ről azt érdemes tudni, hogy főleg Budapesten aktívak, és egy olyan feminista csoport, amely a magyar nők közötti szolidaritást kívánja erősíteni. Egyik legfontosabb kezdeményezésük a különböző budapesti helyeken elhelyezett dobozok, amelyekbe menstruációs eszközöket gyűjtenek, és olyan nőknek juttatják el, akiket érint a menstruációs szegénység.

Totál felfrissítő volt egy olyan kiállítással találkozni, amelynek a menstruáció a témája, és új gondolatokra, érzetekre irányította ezzel kapcsolatban a figyelmemet. A “társadalmi kapcsolás” pedig szintén egy szuper mozzanata volt ennek - mindenkit bátorítunk, hogy szerezzen be egy ilyen menő neszeszert! (én már nagyon várom, hogy megérkezzen 🙂 

Résztvevő művészek: Bolla Szilvia, EJTECH, Karcis Gábor, Kormos Anna Zsófia, Szeleczki Rozália

Ausztrics Andrea kurátor, Pelczer Dóra kommunikációs manager

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down