Barion Pixel
Menu
Menu

2019-02-15

Menstruáció: az Őstabu

Neked nehezedre esik beszélni a menstruációdról? Néha még barátnőkkel, anyukáddal is? Mert nekem igen.

A szó, ami először eszembe jut róla, az a tabu. Ezért tudni akartam, mi áll emögött: van-e kapcsolat a menstruáció és a tabu között, és egyáltalán, összefügg-e azzal, hogy szokásosnál nehézkesebben és feszültebben fejezem ki magam ebben a témában? Kifejtem, mire jutottam.

Felfedezőutam első állomása maga a tabu meghatározása volt. Megnéztem pl., mit mond róla az Idegen Szavak Gyűjteménye:

tárgy, élőlény vagy fogalom megemlítésére vagy érintésére vonatkozó tilalom; sérthetetlenség, szentség

Eddig stimmel. Hallgatás, valami amit nem mondunk ki. Vagy azért, mert annyira obszcén (egy újabb csodás idegen szó: szeméremsértő!, durván illemtelen!!, trágár!!!), vagy azért, mert annyira szent. A menstruáció ezek közül melyikhez tartozik? Úgy érzem, kicsit mind a kettőhöz.

Rendben, akkor mélyebbre ások, és megkeresem a szó eredetét (etimológiáját). Mindig is azt jelentette, hogy valami, amiről hallgatni kell?
Na ennél a plot twistnél kiesett a villa a kezemből. A tabu egy polinéz eredetű szó, amelyet James Cook kapitány hozott be a nyugati kultúrába a XVIII. században, miután a Tonga-szigeteken járt.

Az eredeti polinéz szó a “tapua”, ami két dolgot jelent: szent és menstruáció.

A tapua vagy tabu az ilyen ősi vallási, törzsi kultúrákban a rituális tisztátalansághoz kötődik, jobban mondva ahhoz a hiedelemhez, hogy a nők a menstruációs periódusuk alatt érinthetetlenek, nem végezhetnek és nem vehetnek részt semmilyen vallási szertartáson, gyakran még a hétköznapi tevékenységtől is eltiltották, elszigetelték őket.

Szóval ezért ekkora tabu a menstruáció, mert a kezdetek kezdetétől annak kezelték. Mert az első tabu maga a menstruáció volt. És a körülötte lévő csönd csak növekedett. (Annyira, hogy például létezik a menofóbia, ami a menstruációról való beszédtől való rettegést jelenti.)

Mi a gyógymód erre a kollektív menofóbiára és szégyenérzetre? Szerintem a beszélgetés, az élmények megosztása és az érzések kimondása. Beszéljünk a menstruációnkról. Sokat.

Mi már elkezdtünk beszélni, kapcsolódj be Facebookon vagy Instagramon!

Csak izgit, hasznosat és fontosat írunk. Tabuk és spam nélkül. Itt csatlakozhatsz ??

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down