Barion Pixel
Menu
Menu

2019-07-30

Menzesz fun facts #1

this is redy funfact blog

Érdekes, meglepő és elgondolkodtató dolgokat mutatunk a menstruációról. Jöhetnek? 

#1 Számszerűsített alkalmak

Attól függően, hogy hány éves korodban jön meg először és meddig menstruálsz, illetve azt is nézve, hogy egy ciklusod 21 vagy 36 napos, és mennyiszer leszel esetleg terhes, lehet egy nagyjából számot mondani, hogy mégis hányszor menstruálsz életedben. 150 és 450 közötti számú menstruációja lehet egy egészséges nőnek, és igen, bizony ekkora eltérés van csak az adottságaink miatt. Ha pedig belegondolsz, összességében még a 450 se olyan szörnyen brutális szám, hogy ne lehetne kibírni, ha gondolod, kezdj el strigulázni.

#2 Alig vérzel

Biztosan te is soknak gondolod, de igazság szerint igazán keveset vérzel egy-egy menstruációnál. Átlagosan ez csupán 10 és 35 ml vért jelent havonta, ami 1 vagy 2 evőkanálnyi folyadéknak felel meg, ami átlagosan 5 napra oszlik el. Ugye nem is vészes?

#3 Másképp működik az agyad

Na nem nagy mértékben, de kutatások által kimutathatóan másként működik az agyad menzesz alatt. A kognitív funkciókra és a figyelemért felelős központra hatással van a menstruációs fájdalom, ezért fordulhat elő ilyenkor dekoncentráció.

#4 Az eszkimók télen nem menstruálnak

A hipotalamusz figyeli egészségügyi állapotunkat, ami alapján szabályozza a hormontermelést. Ezért van az, hogy bármilyen veszélyesnek ítélt állapotban kimaradhat a menstruáció, jellemzően stressz, betegség, túlzott fizikai megterhelés esetén. Az extrém hidegben élő eszkimó nők szervezete általában megálljt parancsol télen, hiszen túlélő üzemmódba kapcsol, és ezért kimarad ilyenkor a menstruációjuk.

#5 Száműzés havonta

Nepálban, a hindu hagyományoknak megfelelően a lányok, nők menstruációs kunyhóba kell, hogy vonuljanak a menzeszük idejére, mivel az ottani nézetek szerint tisztátalanokká, így érinthetetlenekké válnak. Otthonaikat ezért is kell elhagyniuk, mivel hitük szerint ilyenkor egyenesen balszerencsét hoznak, ha valamihez hozzáérnek az terméketlenné, fertőzötté válik. A nepáliak olyan kedvesek, hogy még külön nevet is adta a menstruáló nőnek, az elnevezés: chhaupadi, ami nemes egyszerűséggel érinthetetlen lényt jelent. Hát kösz.

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down