Barion Pixel
Menu
Menu

2020-10-05

Tegyünk rendet! Mi a különbség a ciklus és a menstruáció között?

Tegyünk rendet! Mi a különbség a ciklus és a menstruáció között? blogposzt

Általános tévhit a közbeszédben, hogy a menstruációs ciklus és a menstruáció egy és ugyanaz. Már lelőttük a poént, de ez úgy, ahogy van, n e m  i g a z. Ezzel a blogbejegyzéssel szeretnénk egy picit rendet tenni a fejekben, hogy miért nem érdemes a két fogalmat összekeverni.

Amikor menstruálunk, akkor épp a ciklusunk egy fázisát éljük meg, tehát a menstruáció csak egy (bár annál fontosabb) része a menstruációs ciklusnak. Azaz nem minden menstruációs ciklus menstruáció, de minden menstruáció a ciklus része. 😀

Bővebben a bennünk zajló folyamatokról

Ovuláció, azaz peteérés: 12-16 nappal a következő menstruáció előttre datálható, de akár minden hónapban változhat a napja. Amikor a luteinizáló hormon a legmagasabb mennyiséget éri el, akkor következik be. 

Tehát négyhetente megérik egy petesejt, majd az elhagyja a petefészket, és célba veszi a méhet, ahova a petevezetéken keresztül jut. Ilyenkor a méhünk készen áll az esetleges megtermékenyített petesejt befogadására.

Menstruáció: Ha nincs megtermékenyített petesejt, akkor a peteérés után 2 héttel, a méhnyálkahártya felső rétege leválik, majd vérzéssel távozik a méhből. Ezt nevezzük menstruációnak. (obtampon.hu)

Ezek zajlanak hónapról hónapra a testünkben folytonos körforgásban.

Éljen a petefészek, a petevezetékek, a méh, méhnyak, hüvely, vulva és emlőmirigyek. Mindannyian elengedhetetlen részei ennek a folyamatnak.

Előfordulhat, hogy valakinél ez nem történik meg. Hiába menstruál, ovuláció mégsincs. Ezt anovulációnak nevezzük.

A menstruációs ciklus négy hormonális fázisra vagy évszakra (tél, tavasz, nyár, ősz) osztható.

Minden időszaknak megvan a maga fontossága, helye a ciklusban, amelyekhez fizikai és érzelmi változásokat társíthatunk. Egy örök kimeríthetetlen téma, amiről mindenképp szeretnénk majd még beszélni egy (vagy több) következő blogposztban. Addig is, nézzetek utána bátran az évszakoknak. Igen tanulságos felismeréseket tartogat, és nem mellékesen ezek az infók elengedhetetlenek a családtervezéshez, fejlett testtudathoz, önképhez, fogamzásgátláshoz, saját magad megismeréséhez.?

(Forrás: Claire Baker - 50 things you need to know about your Periods.)

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down