Barion Pixel
Menu
Menu

2023-12-12

Gyertyafénnyel a ciklustámogatásodért

Gyertyafénnyel a ciklustámogatásodért

Miért vannak ránk jótékony hatással az illatgyertyák a menstruáció alatt és hogyan lehetnek a segítségünkre a téli hónapokban felerősödő tünetek átvészelésében? Sosem késő elsajátítani az önsegítő praktikákat, amik nem csak a fájdalmat enyhítik, hanem megtanítanak lelassulni és befelé figyelni.

Miért kellemetlenebb a vérzési időszak, ha beköszönt a zimankó?

Az okok mögött olyan élettani magyarázatok húzódnak, amelyek együttesen nehezítik a ciklusflow gördülékenységét.

A hideg idő rendszerint megviseli az átlagember szervezetét, fogékonyabb a betegségekre, hajlamos a megfázásokra, amivel gyengül az immunrendszer ellenállóképessége. A nők méhnyálkahártyája – akármilyen idegennek hat – az immunrendszer szerves része. Ha kimerítjük az immunvédelem tartalékait, az negatívan befolyásolhatja a női ciklus tüneteit is.

A nők nagyobbik hányada valószínűleg a fájdalom és a hasi görcsök széles skáláját tapasztalja a menstruációja alatt, változó amplitúdóval ugyan, de rendszeresen. Egyes orvosok szerint a menstruációs görcsök nagyon hasonítanak a szülési fájdalmakhoz, hiszen a méh ilyenkor is összehúzódik, ráadásul olyan hormonokat szabadít fel, amelyek lassítják a táplálék mozgását a belekben, ezáltal puffadást eredményeznek.

A napsütés hiánya csökkenő D-vitamin szintet idézhet elő, ami a hormonális egyensúly felborulásáért lehet felelős, ez pedig az endokrinrendszer és a pajzsmirigy funkciók csökkent működését okozza: lelassul az anyagcsere és meghosszabbodik a vérzéses periódus. Több kutatás szerint nyáron átlagosan 0,9 nappal rövidebb a menstruáció, mint télvíz idején.

A hidegtől beszűkül az érhálózat, ez pedig lassítja a sejtek tápanyag ellátását, ami szintén hatással van a fájdalomérzetre, hiszen csökken a vérellátás hatékonysága.

Hogyan lehet mindezekre előre felkészülni?

A gyertyákban az a csodálatos, hogy egyszerre több érzékünkre is hatással vannak, hiszen a sötét, esős-havas időben a gyertyafény és a felszabaduló illóolajok aromái nyugtatóan hatnak az elménkre és a gyulladást előidéző vegyületekre is, a prosztaglandinokra, amik a puffadásért és a méh összehúzódásáért felelősek. Tegyünk egy meleg vizespalackot a hasunkra, hogy kitáguljanak az erek, vagy vegyünk egy aromaterápiás, magnéziumos forró fürdőt, a gyógynövényteák, mint a kamilla, borsmenta, fahéj vagy a gyömbér pedig segítik enyhíteni a görcsöket.

A menstruációs szakaszban a testünk minden erejével a tisztuláson, a megújuláson dolgozik. Ha felismerjük a jeleket, egy kevés tudatossággal és odafigyeléssel elviselhetőbbé válnak a ciklus legnehezebb napjai, de az aromákat akkor is bevethetjük, ha szeretnénk jótékonyan támogatni a szervezetünket a többi fázisban is. A szójaviaszgyertyákkal és célzott illóolaj támogatással könnyedén élhetjük meg a változó szakaszok körforgását és újabb pontot pipálhatunk ki az öngondoskodásunk listáján.

Szerző: Magyar Marianna
Források: gyogyszernelkul.com, cvwomenscenter.com, eastnd.ca

Ha szívesen olvasnál hasonló témákról, nézz körül blogunkon és csatlakozz hozzánk instagramon és tiktokon is!

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down