Barion Pixel
Menu
Menu

2023-12-28

Hamisítatlan Disney: A menstruáció története

Hamisítatlan Disney: A menstruáció története

Az első filmtörténeti alkotás, amelyben szerepel a vagina szó, ám a mozik soha nem vetíthették: The Story of Menstruation 1946-ban készült, ahol a menstruációs vért hófehéren ábrázolták és mindössze tíz perces játékidővel bírt. A kisfilm a maga korában progresszívnek számított, de ma már jó néhány kijelentésével vitatkoznánk. A tanulságos videót itt láthatjátok.

Make money, not war

A második világháború után Walt Disney megtalálta a piaci rést, hogy növelje a bevételeit: katonáknak készült kiképző videók mintájára oktatófilmeket kezdett gyártani, ennek ékes példája a menstruációról szóló alkotás, amire az egyik vezető női higiéniás árucikkeket gyártó cég rá is harapott. A kampány rejtett célja egyben a Kotex intim termékeinek népszerűsítése volt, szemben a Tampax márka tamponjaival, mert az akkori felfogás szerint azok kizárólag a már szüzességüket elvesztett nőknél működtek igazán.

Az animáció egy tízrészes sorozat egyik darabja volt, olyan témák mellett, mint a babafürdetés, vagy a kézi szerszámok ábécéje. A hiánypótló alkotást Mason Hohn nőgyógyász hitelesítette, akit a Walt Disney cég kért fel, annak érdekében, hogy minél több iskolában legyen lehetőség a kisfilm vetítésére.

Beszéljünk a hüvelygombáról

De nem a negyvenes években! Mai szemmel talán hiányérzetünk támadhat: a film a havi ciklust egyfajta higiéniai válságként kezeli, és szó sem esik a szexualitásról és a reprodukcióról, hogy egyéb tabutémákat ne is említsünk. Viszont kapunk néhány eltérő stílusú vizuális megoldást kezdve a kissé bizarr animált babától (ami bármikor megállná a helyét az Annabelle-ben), a Freddie Moore stílusú, visszafogottan szexi nőalakokon át egészen a meseibb, bár jóval egyszerűbb lányfigurákig. Ízelítőt kapunk a Kotex kis füzetéből, amiben minden információ megtalálható, továbbá naptárat és tippeket is tartalmaz a vérzési időszak átvészelésére.

Apropó, tippek

A narratíva sajátosan közelíti meg ciklus során fellépő tüneteket, mint a puffadás, székrekedés, vagy a hangulatingadozások. A humorosnak szánt minisztorik egy része persze hasznos, (pl. a testmozgással és tisztálkodással foglalkozó epizódok) a többi viszont egyenesen abszurd, tekintve, hogy beszél a hormonális hatásokról, nekünk nőknek feladatunk, hogy mindig csinosak legyünk, sminkeljünk és mosolyogjunk, rejtsük el, ha fájdalmaink vannak vagy rossz a közérzetünk.

Érdekes korrajz

A realista jelzőt nem használnánk, de tanulságos kisfilm lett a végeredmény, ami nemcsak informatív a vérzésünket illetően, de a 40-es és 50-es évek kultúrájába is bepillantást nyújt a jeleneteken keresztül. Népszerűségét alátámasztja az a tény, hogy több mint 100 millió amerikai diák láthatta ezt a maga idejében, ma azonban inkább csak a történelmi és esztétikai jelentőségéről beszélhetünk.

Szerző: Magyar Mariann

Források: disney.fandom.com, dailymail.co.uk, jimhillmedia.com

Ha szívesen olvasnál hasonló témákról, nézz körül blogunkon és csatlakozz hozzánk instagramon és tiktokon is!

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down