Az Instagram melegágya a nőiséggel-nőiességgel, menstruációval, női testtel kapcsolatos progresszív tartalmaknak. Számtalan művész, illusztrátor, grafikus osztja meg gondolatait, vicceit, kételyeit, motivációs tartalmait ezzel a témával kapcsolatban. Nem is akárhogy: párkockás képregények, letisztult vagy épp kesze-kusza, cuki rajzok formájában. Mi most tőlük hoztunk olyan példákat, amiken magunk is csapkodtuk a térdünket a nevetéstől vagy épp az ujjainkat csettintettük össze az egyetértés jeléül. 

1. Gemma Correll

Jó pár virális képkocka fűződik a nevéhez amiből az egyik legnépszerűbb a különböző fogalmakat-jelenségeket földrajzi térképként ábrázoló sorozata. Ebből az egyik kedvencünk a menstruációt mint szigetet bemutató grafika (mellette természetesen a halogatásról és az introvertáltakról szóló térképek is közel állnak a szívünkhöz). A menstruáció fontos ismérveit és velejáróit lehet felfedezni különböző földrajzi és turisztikai helyszínek képében, mint a rágcsa pult, a hangulatingadozás hintája, görcsök völgye, vagy a gyűlölködők tava. 

A maga nemes egyszerűségével pedig ez az illusztráció is száz százalékban megállja a helyét menstruáció témakörben: 

2. Crystal.ro

Stílusa biztosan ismerős lehet, hiszen Crystal.ro a Buzzfeed senior szerkesztője, illusztrációival számos Buzzfeed cikkben találkozhattál már. Személyes portfóliója tele van menstruációval kapcsolatos vicces illusztrációkkal, amiknek főszereplője mindig egy zöldeskék hajú lány.

Egyik legjobb sorozata akkor jelent meg, amikor elfogadták a menstruációs emojit, ő pedig összeállított egy alternatív, őszintébb emoji megoldásokat tartalmazó listát. Mint például ez:

3. Planet Prudence

Prudence igazi instasztár, így valószínűleg lilahajú, kerekszemüveges főhősével már biztosan összefutottál. Illusztrációinak témái az önszeretet, öngondoskodás, mentális egészség és testkép körül forognak, így természetesen a menstruáció is rendszeresen helyet kap köztük. Prudence stílusa könnyed, színes, de közben mégis fájdalmasan őszinte. 

Mint például:

4. Sarah Andersen

Sarah a maga 3 milliós követőtáborával szintén az Instagram webkomik krémjéhez tartozik. Munkáival turnézik, 2017-ben még hozzánk, Magyarországra is eljutott. Fekete-fehér, csöndben sírós és nevetős humorához elég sokan tudunk kapcsolódni. Menstruációról szóló stripjei pedig külön figyelmet érdemelnek, amelyek a menstruáció sötétebb oldalát mutatják meg. Az egyik főszereplő természetesen Sarah alteregója, a másik pedig a nagyszemű, creepyn mosolygó petefészek.

Na, hogy tetszett az összeállításunk? Mutattunk újat, vagy kihagytunk talán valakit, aki szerinted nagyon ideillene? Írd meg nekünk bárhol a közösségi oldalainkon (@thisisredy alatt minden fontos platformon megtalálsz minket)!