Barion Pixel
Menu
Menu

2021-02-09

Rettegsz a menstruációs vértől? Esetleg kontrollálhatatlanul tartasz magától a menstruációtól? Lehet, hogy menofóbiával van dolgod.

Rettegsz a menstruációs vértől? Esetleg kontrollálhatatlanul tartasz magától a menstruációtól? Lehet, hogy menofóbiával van dolgod. Redy blogposzt

Mielőtt lehull a lepel a menofóbia kilétéről, fontos tisztázni a FÓBIA és a FÉLELEM közti különbséget. A mindennapokban sokszor egybemosódnak, pedig két eltérő dologról van szó, más problémákat okozhatnak. Lássuk!

A félelem egy olyan alapvető mechanizmus, amit bizonytalanság, fenyegetettség idéz elő. 

Ami a fóbiát illeti, egy igen intenzív reakció (amely testi tünetekkel is társulhat), nyomasztó érzés irracionális szituációk és jelenségekkel szemben, mely nagyban megnehezítheti az érintett életét, még akár gátolhatja is bizonyos tevékenységek végzésében.

(Forrás: bhc.hu)

A menofóbia az utóbbi kategóriába sorolható, de mitől is retteg az, aki menofóbiában szenved? Magától a menstruációtól vagy a menstruációs vértől.

Míg egyeseknek teljesen normális jelenség a havi vérzés, addig mások rendellenességnek élik meg. Érdekesség, hogy nem csak a nőknél jelentkezhet, a férfiak is hajlamosak rá.

Talán nem mondunk őrültséget azzal, hogy szinte minden nő volt olyan helyzetben, hogy zavarta a menstruációja, netalántán utálta, tiniként talán még undort is érezhettünk, de ezek az érzések is legalább annyira természetesek, mint maga a menstruáció, kivéve ha ez nem múlik el. A menofóbiában szenvedő nők kontrollálhatatlanul félnek a saját menstruációjuktól, nem segítenek a helyzeten a menstruációval járó tünetek sem, például a hangulatváltozás, émelygés, puffadás, hasi fájdalom, stb.

Kutatások azt támasztják alá, hogy a menofóbiának nincs konkrét ismert oka.

Csak úgy, mint minden más fóbia esetében, itt sincs tuti recept a gyógyulásra, vannak azonban olyan módszerek, amik már több embernél is beváltak, ilyen az, ha a kezelések során az egyént szándékosan teszik ki a félelemnek, közelebb hozva őt a félelem tárgyához, például videókkal, képekkel, stb. Tehát megpróbálja a terapeuta érzéketlenné tenni a félelmével kapcsolatban.

Hogyan enyhíthető? Például sporttal. A sport segít megbirkózni a stressz-szel, mivel a testmozgás képes fokozott endorfintermelést kiváltani, ami természetesen kihat a közérzetedre, jótékonyan hat például a fóbiákra is.

(Forrás: worldpulse.com)

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down