Barion Pixel
Menu
Menu

2021-02-28

[femhíradó] Női űrhajós kerestetik, randiapp nőkre szabva, szexista megjegyzés a tokiói olimpia főszervezőjétől, és más hírek a februári femhíradóban

februári femhíradó this is redy

A Redyvel együtt fontosnak tartjuk, hogy képben legyünk a legújabb, nőket érintő ügyeket, kérdéseket, vitákat illetően. Márpedig azért, hogy tudatosítsuk, merre halad (avagy nem halad) a világ, hangosítsuk fel azokat az ügyeket és nézőpontokat, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mi is beszélgessünk, vitázzunk ezekről. Minden hónapban jelentkezni fogunk a femme híradóval, amiből ez a kiadás a február híreit foglalja össze. Jó olvasást és kellemes képbe kerülést!

11 éve után újra űrhajós lehet belőled. Bizony nőként is!

A NASA sikeres Mars-missziójának köszönhetően az űrkutatás ismét reflektorfényt kapott, ami most pont kapóra is jön nekik: a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) is új asztronautákkal bővítené a legénységét. Na de nem ám akárhogy! Az utóbbi esetében nők és fogyatékkal élők jelentkezését is várják, így színesítve a jelenlegi csapatot. Ha érdekelnek a részletek, akkor ne húzd sokáig, hogy utánajárj a dolognak: csak március 28. és 31. között lesz lehetőség jelentkezni. Girl power in space!

Forrás: The Guardian, euronews.

https://www.youtube.com/watch?v=2AcRGonnqQw

Feminista randiapp, ahol a nőké az első szó

Nincs egyszerű helyzete annak, aki a pandémiás időszakban próbál ismerkedni. Tuti, hogy most a tartózkodóbbaknál is alternatívaként szóba jönnek a különböző társkeresők, ezért hozzuk is a hírt, hogy egy újabb applikáció is színre lépett. A Bumble nevű alkalmazás nagyban hasonlít a Tinderre, viszont az itt kezdeményezők minden esetben a nők lesznek, mert a férfiak egyáltalán nem is indíthatnak beszélgetést. Pro és kontra érveket is tudnánk gyűjteni, de ez annyira szubjektív, hogy inkább rád bízzuk, hogy eldöntsd: jó-e vagy sem. 😀 Egy biztos: nagy sikere van a Wall Street-en, és ráadásul egy női alapító is áll mögötte.

Forrás: TechXplore

Ismét egy nőkkel kapcsolatos sztereotípiát sikerült megerősíteni

Kutatások is megcáfolták már azt a sztereotípiát, miszerint a nők többet beszélnek mint a férfiak, de azért mégis akad mindig olyan személy, aki szerint ez így van, és általánosítva hangot is ad a vélemények (mert hát miért ne lenne?). Így tett a tokiói olimpia főszervezője, Mori Yoshiro is, akit elmondása szerint bosszant, hogy a nők túl sokat beszélnek, és emiatt az értekezletek is elhúzódnak. A dolog pikantériája, hogy bár bocsánatot kért a szexista kijelentéséért, a közösségi médián kapott folyamatos támadások hatására mégis lemondott, és helyét Seiko Hashimoto, vagyis egy nő vette át. Juhéé!

Forrás: The New York Times

Greta Thunberg és Rihanna fotói égtek Új-Delhi utcáin

Mióta Greta Thunberg és Rihanna is kiállt az indiai farmerek mellett, azóta tud a világ is arról, hogy az ottani kormány gazdaellenes törvényei ellen már hónapok óta tartanak a tüntetések. Greta például egy Twitteren megosztott dokumentummal szerette volna felhívni a figyelmet az ottani eseményekre, a válaszreakció viszont az lett, hogy a kormány támogatói “észszerű és célravezető” módon a róla és Rihannáról készült fotókat kezdték el égetni Delhi utcáin. Szegény Greta, mindig kapja valahonnan az ívet.

Forrás: The Guardian

Nem elég teherrel birkóznak meg a nők nap mint nap, a Covid még rátesz egy lapáttal

Persze lehet azt mondani, hogy a nemek közötti egyenlőség egyre inkább javulni látszik, de sajnos a koronavírus nem sok jót hozott magával, és fizetetlen munkák tekintetében a már eddig sem túl fényes helyzet csak tovább romlott. Az ENSZ 38 országban végzett kutatása legalábbis ezt mutatja, ahol többek között az alábbi infografikát is megosztották, mely a házimunkával töltött idő változását mutatja a járvány kezdete óta. Kíváncsiak vagyunk, hogy ez a helyzet mikor fog végre egyensúlyba kerülni, főleg azért, mert már bőven nem azt a kort éljük, ahol a nők többségének csak a háztartáson belüli feladatokat kell elvégezni.

Forrás: Telex

Kép forrása: UN Women Whose Time to Care felmérés, 2020

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down