Barion Pixel
Menu
Menu

2021-03-08

Tények, történelem, és hogy ti mit gondoltok a nőnapról

Tények, történelem, és hogy ti mit gondoltok a nőnapról Redy blogposzt

Mi valójában a nőnap, és mikortól ünnepeljük egyáltalán? Csak azért lett, hogy virágot kaphassunk ezen a napon?

Mostani cikkünkben megtudhatod mi van a virág, a csoki, a kedves szavak és egyéb apró meglepetések mögött. Választ adunk többek között a fenti kérdésekre, majd azt is megmutatjuk, hogy számotokra mit jelent a nemzetközi nőnap. Vágjunk is bele!

8 tény a nőnapról

#1

Hivatalosan a nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja.

#2

A 2021-es nemzetközi nőnap kampánytémája a #choosetochallenge.

#3

UK-ban a női egyenjogúság színe sokáig a lila, zöld és a fehér szín volt. A lila az igazságot és az emberi méltóságot, a zöld a reményt, a fehér pedig a tisztaságot szimbolizálta.

#4

A nőnap a rendszerváltást követően Magyarországon is elvesztette a munkásmozgalmi hangulatát.

#5

A nőnap számos országban a munkaszüneti napok listáján szerepel.

#6

Hazánkban sokan kommunista ünnepnek tartják számon, holott a nőnapnak semmi köze a kommunizmushoz.

#7

Bizonyos országokban (köztük Szerbiában, Albániában és Észak-Macedóniában) egy napon ünneplik az anyák napját a nemzetközi nőnappal.

#8

Olaszországban a helyi feministák által kiválasztott mimóza a nemzetközi nőnap jelképe.

És akkor nézzük a történelmet

A nemek közti egyenlőség jelenlegi helyzetét nézve azt gondolnánk, hogy ebben a témában a nők csak nemrég kezdték el hallatni a hangjukat, a valóság viszont az, hogy az ehhez köthető megmozdulások már több, mint 150 évvel ezelőtt indultak. Ekkor vetették el a nemzetközi nőnap első magvát is, melynek dátuma pontosan egy munkásmozgalomhoz köthető: 1857. március 8-án ugyanis 40 000 nő vonult végig New York utcáin, kevesebb munkaórát, jobb fizetést és szavazati jogot követelve magának.

Az óriási tüntetés hatására az Egyesült Államokban további feminista, politikai és szakszervezeti mozgalmak indultak, melyeknek köszönhetően 1909-ben sikerült kiharcolni, hogy - az Amerikai Szocialista Párt nyilatkozatának megfelelően -  nemzeti nőnapot tarthassanak február utolsó vasárnapján - aminek a megünneplése egyébként 1913-ig tartott.

Eközben Európában is felpörögtek az események. A nemzetközi nőnap megszületésének ikonikus alakja, Clara Zetkin német szocialista politikusként és nőjogi harcosként 1910-ben elsőként kezdeményezte, hogy ezt a napot nemzetközi szinten is számon tartsák. Koppenhágában, a Dolgozó Nők Konferenciáján felvetett gondolatának elfogadásán pedig szerencsére nem sokat vacilláltak: 1911 már Ausztriában, Németországban, Svájcban és Dániában megtartották a Nőnapot, ahol a nők munkához, szavazáshoz, tanuláshoz, közhivatali állások betöltéséhez való jogáért, valamint a diszkrimináció felszámolásáért kampányoltak.

Hogy lett végül március 8. a dátum?

Erről az orosz nők mozgalmai gondoskodtak, akik az első világháború egyik évében, március 8-án (az akkor Oroszországban használt Julián-naptár szerint ez a dátum február 23-a volt) az éhínség sújtotta Oroszországban kenyérért és békéért tüntettek. És milyen jó hogy így tettek: az eseményt követő napokban ugyanis a színre lépett új kormány szavazati jogot adott a nőknek, és így kezdődött az is, hogy a világon mindenhol március elején ünneplik a nőnapot.

További fontos dátumok és magyarországi történések

1913

Magyarország először csatlakozik a nőnapi felhíváshoz. Ekkor igazi ünneplés még nincs, csak politikai demonstrációk, megmozdulások, az Országos Nőszervező Bizottság pedig szórólapokat oszt.

Választójoguk kiharcolásáért a londoni nők is felvonulnak, ahol Sylvia Pankhurstot, nőjogi aktivistát beszéde közben le is tartóztatják.

1914

1948

A Rákosi korszakban kötelezővé tették a nőnap megünneplését, így talán azon sem lepődünk meg, hogy szovjet mintára ettől az évtől kezdve ünnepeljük itthon is március 8-án a nőket.

A Nők Nemzetközi Évének keretein belül az ENSZ először ünnepli a nemzetközi nőnapot.

1975

1996

Az ENSZ bejelenti a nemzetközi nőnap első témáját, ami „A múlt ünneplése, a jövő megtervezése".

Az új évezred érkezésével az erősebb női hangok csendesülni látszódnak és a feminizmus sem túl népszerű téma, pedig a nők és férfiak közti egyenlőtlenségek még mindig óriásiak.

2000

2001

Létrejön a sok hasznos infót és útmutatást tartalmazó internationalwomensday.com weboldal, amely új lendületet adva a nőnapnak és keretet nyújtva a különböző női szervezetek éves tevékenységének, minden évben aktuális kampánytémát fogad el.

100 éves a nőnap, Barack Obama az USA-ban pedig a „Nők történelem hónapjának” hirdeti a márciust.

2011

Ezeket a gondolatokat kaptuk tőletek

Most pedig blogcikkünk legizgalmasabb részéhez érkeztünk, ugyanis nemrég Instagramon megoszthattátok velünk, hogy számotokra mit jelent a nőnap, mi pedig természetesen nem is bírtuk ki, hogy pár választ ne osszuk meg veletek. Lássuk is őket!

"Szeretem a kis figyelmességet, munkahelyen különleges hangulata van, nem is a virág, az aranyosan, izgatottan virágot osztogató férfikollégák csapata annyira aranyos. Az öleléseknek idén annyi."

"Nem vágyom ilyenkor ajándékra, de jólesik egy kedves megjegyzés vagy törődés."

"Leginkább egy jó beszélgetéssel, sétával, vacsival ünnepeljük, kötetlen és kedves nap, szeretem."

"Engem kifejezetten bosszant és kellemetlen helyzetbe hoz… Nem látom értelmét."

"Nem szeretek virágot kapni, egész éves figyelmet azonban igen."

"Ne ezen a napon figyeljenek a nőkre, hanem az év mindegyik napján. Csak aktivizmusra alkalmas a nap. Szélsőségesíti a nő virághoz való hasonlításával a sztereotípiát, hogy a nő gyengéd, finom, színes stb."

"A fiúknak virágot adni illik szerintem. Régi osztályomba volt egy fiú, aki minden lánynak hozott."

"Aznap van a szülinapom, de ha csak 1 szál virágot vagy 1 csokit kapok, a fiamtól meg 1 puszit, az bőven elég."

"Engem kifejezetten bosszant és kellemetlen helyzetbe hoz… Nem látom értelmét."

"Szülinapom, szóval persze. 😀 De amúgy fontosnak tartom a nap eredeti, feminista üzenetét."

"Én szeretem. Fontosnak tartom megemlékezni arról, hogy mi nők milyen erősek, szépek, családösszetartók, életet adók stb. vagyunk."

"Én szeretek virágot kapni, de azt még jobban szeretem, ha minden másik nap is meg vagyok becsülve."

"Hálás vagyok, hogy nő vagyok. S hogy van két egészséges leányom."

"Ez is egy nap. Én inkább azt kérem, egy menhelynek utalja a barátom el a virág árát."

Forrás: internationalwomensday.com, unwomen.org

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down