Barion Pixel
Menu
Menu

2021-03-26

Március az endometriózis hónapja - Ismerd meg Dóri és Szoni történetét

Dóri Szoni endometriózis sztorik

Amikor egy betegségről szerzünk tudomást vagy még csak gyanakszunk felőle, rögtön információk után kezdünk el kutakodni, és többek között keressük a hasonló cipőben járó embereket is, a tapasztalataikért és egy kis megnyugvásért, hogy nem vagyunk egyedül a problémával.

Dóri és Szoni történetét most viszont nemcsak akkor ajánljuk, ha már tudod, hogy endometriózisban szenvedsz. Például a komolyabb menstruáció előtti tünetek is a betegség előszelei lehetnek, ami már nem hiszti és nyavajgás.

Az endometriózis egy olyan betegség, ami Magyarországon körülbelül 200.000 nőt érint, világszerte 10-ből 1 nőnél jelentkezik, mégis sokaknál csak évek múltán derül ki, hogy valami nincs rendben.

Dóri

Szoni

,,Simán lehet, hogy endometriózisod van. - mondta @rszig 2015 körül, amikor együtt laktunk a VII. kerületben. Éppen két hányás között jöttem ki a WC-ből, lázasan, kétrét görnyedve. Akkor már többször felsejlett ez a kifejezés itt-ott, de az orvos soha nem utalt rá, hogy ez lehet a bajom. Utólag, miután tudom, hogy mekkora szakértelmet igényel egy endometriózisos nő kezelése, nem csodálkozom különösebben, hogy állandóan hallgathattam a “szorítsa össze a fogát” mondatot.

Ezért nagyon fontos, hogy mindenképp specialistához menjetek, ha gyanítjátok, hogy a betegséggel van dolgotok.

Én mindent a vérzésem köré építettem. Nem tudtam bemenni dolgozni, Nem mentem a zenekarommal próbálni, nem tudtunk menni koncertezni, nem találkoztam a barátaimmal, mert képtelen voltam három napig kikelni az ágyból. A munkatársaim kibeszéltek a hátam mögött, hogy tuti csak megjátszom, és így legalább nem kell munkába mennem. A kutyámat a lakótársam vagy az akkori barátom sétáltatta, az evés pedig kínszenvedés volt a hányinger mellett. Hasmenés és szorulás váltakozik általában ilyenkor, a WC-re menés minden tekintetben pedig sírás közeli élmény tud lenni. Minden kis bélmozgás, teli hólyag olyan fájdalmat jelentett ezeken a napokon, amihez foghatót nem éreztem. Állítólag az endometriózisos nők olyan fájdalmat élnek meg ilyenkor, mint a vajúdó nők.

Párszor olyan fájdalmam volt, hogy a sürgősségin kötöttem ki, de nem tudtak semmit mondani, nem láttak semmit. Emlékszem, egyszer utánam futott egy orvos, hogy látja a leleteim alapján, hogy valami gyulladás van a szervezetemben, de most nem tudja megmondani, hogy mi. Ennek ellenére távozhatok persze, de ő nem javasolja.

Távoztam, majd körülbelül rá egy évre egy cisztának köszönhettem, hogy végre diagnosztizáltak, kb. 8-9 év után.

Ami még fontos tünet, az a szex közben fájdalomérzet: ezt az okozhatja, hogy a letelepedett kis méhnyálkahártya-szigetek összenövéseket okoznak a belső szervek között, vagy csak szimplán letapadnak egy-egy olyan helyen, ahol szex közben a mozgás hatására irritálva vannak. Így bizonyos pózok közben éles fájdalmat érezhetsz.

A meddőségek 50%-a mögött endometriózis áll. Ha gyanakodsz, ne várj!

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down