Barion Pixel
Menu
Menu

2023-12-25

Ciklusflow és mindfulness, avagy a menstruációs ciklus és a tudatos jelenlét

Ciklusflow és mindfulness, avagy a menstruációs ciklus és a tudatos jelenlét!

A menstruációs ciklus minden nő életének természetes része, amelynek jól tudjuk különböző szakaszai különböző érzéseket és energiaszinteket hoznak magukkal. A tudatosság gyakorlása és az életünk ciklus alapján való tervezése segíthet harmonikusabban élni a testükkel. Ahhoz, hogy tudatosan át tudd élni a ciklusflow élményét először is tisztázzuk az alapokat!

1. Mi az a menstruációs ciklus?

A Redy blog olvasójaként már tudhatod, hogy a menstruációs ciklus általában 28 napig tart (ez változhat nőről nőre), amely négy fő szakaszból áll: menstruációs, follikuláris, ovulációs és luteális szakasz.

2. Hogyan tudod a mindfulnesst alkalmazni a menstruációs ciklus során?

A mindfulness szerint életed minden pillanatát a maga teljességében érdemes átélni. A tudatosság gyakorlása segít jobban megérteni és elfogadni tested változásait. Találd meg az egyensúlyt, kezd el megfigyelni magadat, a ciklusodat, és ne szabályozni akard, hanem barátkozz meg vele, szeresd! Az olyan mindennapi tevékenységek, mint egy rövid meditáció, naplóírás és légzésgyakorlatok mind hozzájárulhatnak a belső egyensúly megteremtéséhez. Nem kell óriási dologra gondolni, amikor a tudatos jelenlétről beszélünk, érdemes kicsiben kezdeni! Tuti tipp a ciklusnapló írása, ami segít megérteni a megélt jelent. A mindfulness alapvetően a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítása, amelyhez a ciklusnapló írása tökéletes gyakorlat. A ciklusflow önismeret, amelyet akár ma is elkezdhetsz!

3. Milyen tevékenységeket tervezz a menstruációs ciklus alapján?

A tudatos jelenlét után beszéljünk a tudatos tervezésről. A ciklusunk során fontos, hogy ráhangolódjunk a különböző fázisokra, hogy a legjobban kihasználhassuk az egyes szakaszokban érzett energiaszinteket és érzéseket.

  • Menstruációs szakasz (1-6 nap): A menstruáció bekövetkeztével ez az időszak alacsony energiaszinttel jár: Pihenés, relaxáció és öngondoskodás legyen a fókuszban. Kerüld el az intenzív fizikai tevékenységeket, léleksimogató dolgokat tervezz be.
  • Follikuláris szakasz (7-12 nap): Az energiaszint emelkedni kezd, a hangulatod is javul. Itt az ideje az energikus tevékenységeknek. Indíts új projekteket, szervezz társasági eseményeket a hétre. Érdemes előre tervezni a következő energiadús szakaszra, hogy legyen mit csinálni, mikor jön a power!
  • Ovulációs szakasz (13-19 nap): A legmagasabb energiaszint és a legnagyobb termékenység ebben az időszakban van. A kommunikáció, kapcsolatépítés, kreatív projektek ideje. Élvezd ki, alkoss, légy szuper nő, és ezt mutasd is meg, ünnepelj!
  • Luteális szakasz (20-28 nap): Az energiaszint csökken, és a PMS tünetei megjelenhetnek. Itt az önreflexió, meditáció, könnyű testmozgás ideje. A self-care és az én-idő egy jó könyvvel a legjobb választás ilyenkor.

Szerző: Katona Petronella

Ha szívesen olvasnál hasonló témákról, nézz körül blogunkon és csatlakozz hozzánk instagramon és tiktokon is!

NO SPAM, NO TABOO

Csatlakozz hozzánk! Csak izgalmas, hasznos vagy fontos dolgokról írunk neked, tabuk és spam nélkül. Feliratkozásodért egy 10%-os kupont adunk ajándékba, amit az első vásárlásodkor tudsz felhasználni.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Your period
is a SUPERPOWER.

2 munkanapon belül válaszolunk
hírlevél

"*" a kötelező mezőket jelöli

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
© 2024 this is Redy
Készítette:
lockheartusercrossmenuchevron-down